FAQ

1. Saanko nostaa opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihini?
Kyllä. Ulkomailla suoritettaviin korkeakouluopintoihin myönnetään opintotukea samalla tavalla kuin Suomessa suoritettavaan tutkintoon.

Opintotuen ja asumislisän lisäksi opiskelijalla on mahdollista nostaa myös valtion takaama opintolaina.

 

2. Olen tämän kevään abi. Voinko hakea ulkomaille opiskelemaan ennen valmistumistani?

Kyllä. Tämän kevään abiturientit voivat hyvin hakea opiskelemaan jo ennen lakkiaisia. Hakupaperit täydennetään ylioppilastutkintotodistuksella lakkiaisten jälkeen.

 

3. Miten todistukset ja passin kopiot yms. todistetaan oikeiksi?

Veridium huolehtii tarvittavien asiakirjojen kääntämisen ja niiden oikeaksi todistamisen. Lähetettyäsi hakupaperisi Veridiumille sinun ei siis tarvitse käännättää papereita englanniksi eikä todistuttaa niitä oikeiksi notaarilla.

Tallinnan yliopiston osalta hakija joutuu itse viemään tarvittavat todistukset maistraatille, jossa ne vavhistetaan oikeaksi jäljennökseksi sekä lähettämään ne suoraan Tallinnan yliopistoon. Tallinnan yliopisto on siirtynyt kokonaan sähköiseen hakumenettelyyn.

 

4. Minkälainen Unkariin lähetettävän lääkärintodistuksen tulee olla?

Kun haet opiskelemaan lääketiedettä Unkariin, sinun on pyydettävä lääkäriltäsi terveystodistus. Todistuksesta on käytävä ilmi negatiivinen testitulos HIV:sta sekä B-hepatiitista. Lisäksi todistuksesta on käytävä ilmi, että hakija kykenee terveytensä puolesta suorittamaan korkeakouluopintoja eikä hakijalla ole lukihäiriötä. Varsinaisia muotovaatimuksia lääkärintodistuksella ei ole.

 

5. Voinko hakea samalla lääketieteellisen pääsykokeella useampaan unkarilaiseen yliopistoon?

Kyllä. Samalla pääsykokeella voi hakea useampaan unkarilaiseen yliopistoon. Hakumaksu maksetaan niin monta kertaa kuin haettavia yliopistoja on. Pääsykoemaksu maksetaan vain kerran.

 

6. Tunnustetaanko Tallinnassa suoritettu oikeustieteellinen tutkinto Suomessa?

Bolognan prosessin ansiosta myös kaikki Virossa suoritetut tutkinnot kuuluvat yhtenäiseen eurooppalaiseen korkeakoulualueeseen tähtäävään Bologna-järjestelmään. Bolognan-prosessin keskeisimpiä tavoitteita on siis tutkintojen vertailtavuuden parantaminen Euroopassa. Opetushallituksen sivuilta lödät kattavan paketin, jossa selostetaan ulkomailla suoritetun oikeustieteellisen tutkinnon vastaavuudesta Suomessa.

Tallinnan yliopistossa suoritettava tutkinto antaa siis valmiudet toimia Suomessa sekä muualla Euroopassa juristin koulutusta vaativissa tehtävissä sen jälkeen kun vaadittava täydennyskoulutus on suoritettu.

Täydennyskoulutuksen tarve riippuu hyvin paljon myös siitä, minkälaisiin tehtäviin tutkinnolla tähtää. Tallinnan yliopistossa suoritettava tutkinto antaa erinomaiset valmiudet eurooppaoikeuden alalla esimerkiksi EU:n toimielimissä työskentelemiseen.

Ilman täydennyskoulutusta voi toimia juristina esimerkiksi erilaisissa kansainvälisissä yrityksissä, jotka palkkaavat lakimiehiä useisiin erilaisiin tehtäviin. Täydennyskoulutuksen tarve ajankohtaistuu siis oikeastaan vain silloin, jos haluaa hakea valtion virkoihin esim. tuomariksi, suorittaa auskulnnoinin tai suorittaa asianajajan tutkinnon Suomessa johon vaaditaan tietty pätevyys.

 

7. Tunnustetaanko Unkarissa suoritettu lääkärin tutkinto Suomessa?

Kyllä. Suoritettuaan lääkärin tutkinnon Unkarissa lääkärin ammattia voi harjoittaa Suomessa automaattisesti. Neljännen opiskeluvuoden jälkeen Suomessa voi toimia lääkärinä esim. kesätöissä Valviran laillistuksella.